Renovatie hoek Arkelstraat 37 - Bloempotsteeg

Winnaar van de Stadsherstelprijs

Halverwege de jaren '60 begint Stichting De Spaarbank, die op dat moment in de Zusterstraat is gevestigd aan een plan voor een nieuw pand waarin de bank en een aantal kantoren gevestigd zullen gaan worden. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde. De bedoeling is dat in de kelderverdieping van het nieuwe gebouw de bankkluis komt. Dit is constructietechnisch gezien nogal een uitdaging. In 1970 wordt het pand opgeleverd. Stichting De Spaarkbank gaat via de Bondsspaarbank over in SNS. Zij verlaten aan het begin van dit decennium het pand en tot aan de renovatie staat het leeg.

Het pand is verbouwd en van binnen opnieuw ingedeeld. De bankkluis is nog steeds aanwezig, maar de kelder bestaat nu uit bergingen, technische ruimtes en een fietsenkelder. Op de begane grond zit nu een vestiging van de Spar. Op de verdiepingen daarboven zijn 13 appartementen gerealiseerd.

Met de verbouwing van leegstaand kantoorpand naar winkelruimte en woningen is van dit enigzins dode hoekje van Gorcum weer wat levendiger geworden.