Renovatie hoek Langendijk - Weessteeg

Winnaar van de Stadsherstelprijs Winnaar van de Stadsherstel publieksprijs

In 1870 begon de heer J.C. Theijssen in dit pand uit begin 1800 een winkel in de in- en verkoop van goud en zilver (de v.v. in de muurschildering staat voor verkoop van). Theijssen was een ambtenaar bij de gemeentelijke leenbank. Toen die opgeheven werd, kreeg hij wachtgeld. Daarnaast verdiende hij ook goed bij met allerhande andere zaken. Hij had een ruim perceel aan de Pompstraat, waar hij een huis op liet bouwen. Verder financierde hij een vishandel die aan het Eind gevestigd was. In 1880 deed hij de zaak over aan zijn zoon. Die hield het na een paar jaar voor gezien en sloot de winkel.

In de jaren vijftig van de 20e eeuw had de familie Celotti er een ijssalon. De zaken gingen goed. De winkel werd uitgebreid tot achterin het pand. De woning boven de winkel werd onder handen genomen. Er was ook een patat-fritesbakkerij. Op die manier kon er in de wintermaanden ook klanten bediend worden.

Het pand is helemaal gerenoveerd. De woning boven de winkel is verbouwd tot drie appartementen die onderdeel zijn van Hotel Goud&Zilver, een verwijzing naar de winkel van Theijssen. Zoals bij veel winkels is gebeurd, was ook deze pui aan de bovenzijde afgetimmerd. Dit is weer opengewerkt en de pui is nu voorzien van pilasters en friezen.