Restauratie Langendijk 81

Dit pand is van 1850, 1860. Niet veel later worden er alweer vergunningen aangevraagd voor wijzigingen. Bijvoorbeeld één in van dat zwierige 19e eeuwse handschrift uit 1870. In 1905 wordt aan de achterzijde een stuk opgemetseld om meer ruimte te krijgen. In de jaren 20 wordt er flink verbouwd. Zoals meer panden aan de Langendijk had dit pand een plaats aan de achterkant. Deze werd gedeeltelijk overdekt om bergingen te maken. Een kamer beneden wordt magazijn en de keuken verhuist naar de 1e verdieping. Allerlei afgetimmerde hokken op zolder worden uitgebroken om er slaapkamers te kunnen maken. De winkel krijgt een portiek en twee etalagekasten. In 1931 wordt het puntdak vervangen door een mansardekap.

In de jaren vijftig zit Van der Zouwen er met een kruidenierswinkel. De gevel wordt aangepast aan de laatste mode. Het portiek en de etalagekasten verdwijnen en er komt een groot etalageraam. De ondergevel wordt voorzien van geglazuurde tegels. Een paar jaar later wordt heel de plaats overdekt om er 1 groot magazijn van te maken. De winkel komt op een gegeven moment onder de 4=6 formule.

In 2008 wordt de gevel aangepast. Er komt een tweede ingang met een opgang naar de bovenwoning. Later worden er in de achtergevel die tot dan toe dicht was twee ramen geplaatst. In 2016 wordt de benedenverdieping verbouwd. Het magazijn aan de achterzijde wordt een shortstayruimte of bed&breakfast. De voorzijde is in gebruik als winkel of workshop.